Hoe braad ik mijn kalkoen?
Als u de kalkoen zelf wilt vullen, stop hem dan niet te vol, maar gebruik ca. 100 tot 175 gram vulling per 450 gram kalkoen.Verwarm de oven voor op ± 120-140 graden Celsius.
Doe de kalkoen in een braadzak en maak deze goed dicht. (Bij de gevulde kalkoen zit deze er al bij). Steek een vlees thermometer in het dikste deel van de kalkoen. De thermometer hoort naar de kalkoen te wijzen, maar géén bot te raken. Steek de thermometer dóór de braadzak.
Leg de kalkoen in een braadslee op een rooster in een voorverwarmde oven van ± 120-140 graden Celsius.
Gebruik het schema hieronder om de bereidingstijd te bepalen.
Braad de kalkoen tot het vel een lichtgebruinde kleur heeft. Omdat de kalkoen in de braadzak gebraden wordt en hierdoor sappig blijft en het vel niet uitdroogt, is het niet nodig tussentijds de kalkoen te bedruipen met bakvet. Zorg er tijdens het braden voor dat de oven niet steeds geopend wordt om te kijken hoe het gaat, daar de temperatuur dan daalt en de kalkoen niet gelijkmatig gaar zal worden.
Kalkoen wordt het best gebraden als er hete lucht kan circuleren boven en onder de kalkoen. Het is dus belangrijk om de kalkoen op een rooster in een braadslee te zetten.
Schema bereidingstijd:
Gewicht van de kalkoen Braadtijd ongevuld Braadtijd gevuld
4,5 tot 8 kg ca. 3 tot 3,5 uur ca. 3,75 tot 4,5 uur
7 tot 10 kg ca. 3,5 tot 4 uur ca. 4,5 tot 5 uur
10 tot 11 kg ca. 4 tot 4,5 uur ca. 5 tot 5,5 uur
11 tot 13 kg ca. 4,5 tot 5 uur ca. 5,5 tot 6,25 uur
LET OP: Bovengenoemde tijden zijn slechts richtlijnen; elke oven is anders en de exacte braadtijd hangt af van de ovencapaciteit en het soort oven.
De kalkoen is gaar als de vlees thermometer een temperatuur aangeeft van 70 graden Celsius. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem ongeveer 20 minuten rusten vóór dat u hem aansnijdt. U kunt gedurende deze tijd een stuk aluminium folie losjes over de kalkoen leggen zodat de buitenkant niet te veel afkoelt.